Kanaal NZ 26 (D2)

L.J.B.R. Bel

Omstreeks 1930 kocht Jan Pieter van Driel, afkomstig uit het westelijk Noord-Brabant, een perceel heide aan het Oranjekanaal. In 1931 liet hij door het aannemersbedrijf Eleveld uit Beilen, een boerderij bouwen (Kanaal Noordzijde 26). Jan Peter van Driel, getrouwd met Cornelia Knook, had vier kinderen: Govert, Arie Cornelis, Maaike en Babera Neeltje.

Het heideveld werd ontgonnen in het kader van werkverschaffing (DUW);de groep ontginnend bestond uit 43 man, meest afkomstig uit de grote steden van de Randstad.

Jan Pieter van Driel had als doel zijn beide zoons een boerderij na te laten. Daarom ging hij, toen de ontginning van de heide aan het Oranjekanaal was voltooid, op zoek naar te ontginnen gebied. Dit vond hij in Spier. Dezelfde arbeiders werden daar te werk gesteld en in Spier werd een identieke boerderij gebouwd. In 1939 werden de ontginners gedwongen naar huis terug te keren in verband met de mobilisatie. Na de oorlog werd het ontginningswerk machinaal voortgezet. In de jaren 30 heeft  Jan Pieter van Driel ook de boerderij van Langbroek (Kanaal NZ 28) gekocht en aan Lambertus Hepping verhuurd.De oudste zoon, Govert, erfde de boerderij in Spier; Arie Cornelis trouwde met Marchien Ketelaar. Zij kregen 2 kinderen: Jan Pieter en Hillie. In 1947 stierf Marchien, 30jaar oud, bij de geboorte van Hillie. Vier jaar later (1951) overleed Arie, op 36-jarige leeftijd, twee jonge kinderen achterlatend. De boerderij Kanaal NZ 26 kwam in handen van Barbera Neeltje van Driel, getrouwd met Hendrik Bel.

In de periode 1937-1954 huurde de familie Thijms de boerderij. De familie bestond uit (moeder) Hillegje Thijms-Gils en haar 2 zonen JAn Thijm en Hermannus Thijms. Het voorhuis van de b oerderij was dubbel bewoond. Links woonde Hermannus Thijms met zijn dochter Hillie. Hillie is op 1 april 1954 getrouwd met Piet Wijma; na hun trouwenzijn zij naar Canada geemigreerd. Jan Thijms woonde in het rechter gedeelte. Hij is in 1941 getrouwd met Anna Pranger en kreeg 2 kinderen: Lanmbert en Jantje Tinie Jacobie. De familie Thijms is begin mei 1955 verhuisd naar Zeijerveen.

Per 1 mei verhuurde Barbera Neeltje van Driel de boerij aan haar oudere zuster Maike, die getrouwd was met Hendrik Siegers. Hendrik Siegers en Maaike Siegers-van Driel hadden 2 kinderen: Albert Corrie. Kort nadat zij de boerderij hadden betrokken brandde het schuurgedeelte af; in 1956 werd dit herbouwd. Nadat de familie Segers met het boerderijbedrijf stopte volgden diverse huurders. Uiteindelijk kwam het pand in handen van Lennard Bel, zoon van Hendrik Bel en Barbera Neeltje van Driel. Lennard Bel en zijn vrouw Willie Bel-Nijlunsing hebben het verwaarloosde pand grondig verbouwd. Zij wonen zelf in het achterhuis van de boerderij, het voorhuis heeft de functie van vakantieverblijf.